Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: FCPX Export with 16 channel audio?

FCPX Export with 16 channel audio? 27 Dec 2013 16:15 #37421

  • geoffb
  • geoffb's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 42
  • Thank you received: 6
  • Karma: 1
Hello, I'm back to the drawing boards. Still trying to make a master file that my BlackMagic HyperDeck Shuttle 2 will playback with audio.

I'm trying to to make (with FCP 10.1) a QuickTime in ProRes 422 HQ with 16-channel audio. I thought I had it figured out: I used "roles" to create 16 mono channels. Unfortunately, this isn't *quite* the same as a file with 16-channel audio.

Any help is appreciated.

This is what I need:
ScreenShot2013-12-27at10.02.52AM.png


This is what I have:
ScreenShot2013-12-26at6.59.13AM.png
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 27 Dec 2013 17:03 #37429

  • matchcut
  • matchcut's Avatar
  • OFFLINE
  • Fresh Boarder
  • Posts: 3
  • Thank you received: 1
  • Karma: 0
Hi Geoffb there is good thread on creative cow about this you might have seen it's not for the Hyperdeck but there might be something in there that could help

forums.creativecow.net/thread/344/20892
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 28 Dec 2013 16:47 #37525

  • geoffb
  • geoffb's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 42
  • Thank you received: 6
  • Karma: 1
Thanks to my buddy Ryan, I have a system that works to play back a clip on the HyperDeck Shuttle 2 with audio, using FCPX. It involves an extra step using QT7, the only way we could figure out to get the audio right.

The first thing to do is create roles for 16 channels of audio in your project. I used subroles to minimize clutter. This is accomplished in Modify>Edit Roles


EditRoles.png


Then assign those roles to 16 different pieces of audio. I simply made a short slate at the head of the project. Select each clip, then Modify>Assign Roles


AssignRoles.png



Then export your project as a multitrack quicktime. Make sure you're in ProRes 422HQ. File>Share>Master File, Settings>Roles As>Multitrack Quicktime


Multitrack.png



Then assign each of your channels in order 1-16. Note, you can save this configuration when you're done so you don't have to do this every time.


Channels.png



Next, you'll have to bring this file into QT7. I set my export to "Open With" QT7, so I'm ready for the next step.

In QT7, do File>Export>Movie to Quicktime Movie and hit the "Options" button. Then under "Sound", hit "Settings" then for "Channels" select "16 Discrete Channels".


16Discrete.png



The rest of the audio settings should be 24-bit and "Little Endian" checked


SampleSizeLittleEndian.png



And again, your codec should be ProRes 422 HQ


QT7Settings.png



Export your file and rename it "Capturexxxx" and your HyperDeck Shuttle will play it back with audio!

Hope this helps somebody!
Last Edit: 28 Dec 2013 16:56 by geoffb. Reason: Fixed broken images
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 01:44 #37576

  • BenB
  • BenB's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 10106
  • Thank you received: 1279
  • Karma: -31
Did you actually find a difference for the audio between ProRes and ProRes HQ? That would be very interesting.

What about creating a Compressor custom preset for this, then creating an FCP X Destination to use that in one step? I may have to look in to that.
Last Edit: 29 Dec 2013 01:45 by BenB.
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 01:51 #37579

  • geoffb
  • geoffb's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 42
  • Thank you received: 6
  • Karma: 1
The reason for ProRes HQ is that's what the HyperDeck Shuttle reads/writes. It doesn't support any other flavors of ProRes.

Compressor 4.1 doesn't have the option for "Discrete Channels". I'm new to the NLE game, but I'm told that previous versions of Compressor supported that configuration. Apparently it was a shift with the "X" generation, because QT7 can do it, as can FCP7.

Luckily, QT7 is still available for me to do this conversion.
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 01:55 #37581

  • Darren Roark
  • Darren Roark's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 481
  • Thank you received: 61
  • Karma: 13
Well done!

With digital deliverables finally gaining favorability over HDCAM SR for indies this is a much needed feature for compressor. I still have to deliver 4:3 pan and scan masters and it's going to be 2014 soon!
Last Edit: 29 Dec 2013 01:59 by Darren Roark. Reason: adding a thought
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 13:43 #37607

  • ronny courtens
  • ronny courtens's Avatar
  • OFFLINE
  • Moderator
  • Posts: 4182
  • Thank you received: 884
  • Karma: 195
Geoff,

Thank you for this detailed layout! Interesting indeed.

- Ronny
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 15:47 #37611

  • BenB
  • BenB's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 10106
  • Thank you received: 1279
  • Karma: -31
I'll have to explore Compressor not doing Discreet Channels. I have my doubts about it not being able to do that. I'm up to my ass in alligators finishing up a mPV project, but will check this out as soon as I can, and post back. In fact, drop me an email (address is in my profile) and that will help me remember and get to that sooner. I've yet to find anything missing in Compressor 4.1 so far. In fact, I've a series of articles coming out soon for the mPV HUB about it.
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 16:52 #37620

  • geoffb
  • geoffb's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 42
  • Thank you received: 6
  • Karma: 1
If there's a way to do it, I sure can't figure it out (and more importantly, nor could my friend Ryan who is much more knowledgable).

ScreenShot2013-12-29at10.47.54AM.png


He was able to show me in an earlier version of Compressor, there was a "xx Discrete Channels" option above a line, above the common configurations.

I couldn't find your email address in your profile.
Last Edit: 29 Dec 2013 16:54 by geoffb.
The administrator has disabled public write access.

FCPX Export with 16 channel audio? 29 Dec 2013 17:33 #37623

  • BenB
  • BenB's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 10106
  • Thank you received: 1279
  • Karma: -31
Crap! They did remove it! Wow! Well, that's got to change. Everyone flood the feedback page...

ScreenShot2013-12-29at11.31.28AM.png
The administrator has disabled public write access.