Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Dual Mono = no sound

Dual Mono = no sound 07 Sep 2018 12:05 #97000

  • DmitriZigany
  • DmitriZigany's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 595
  • Thank you received: 23
  • Karma: 1
Hey!

So, I have a stereo audio track that only has sound in the left channel... if I switch it to dual mono, I can't hear the music! I had this issue on my MOTU 828mk3 audio interface, and then thought it was because it's main outs weren't actually output 1-2... But now I'm having the same issue on an Apollo Twin mkII.
Funny thing is, if I switch from stereo to dual mono while it's playing, I can hear the music (sounding as you'd expect in both L & R speaker). As soon as I stop and hit play again - no sound!

This is driving me nuts! Anyone have any suggestions or experienced this?

FCPX really needs some built in control of audio outputs!

Thanks
Last Edit: 07 Sep 2018 12:06 by DmitriZigany.
The administrator has disabled public write access.

Dual Mono = no sound 07 Sep 2018 19:35 #97002

Hi!
It's quite a well known problem, I've encountered it on my MacPro and also on a fellow filmmaker's iMac, both passing audio to a blackmagic card.

Here you can find the solution, it is quite easy to fix, bear in mind that you need to lower the volume of your speakers because sometimes it makes a very (very) loud noise.
forums.creativecow.net/docs/forums/post....postid=48062&pview=t

Hope this helps,

Hector
The administrator has disabled public write access.

Dual Mono = no sound 11 Sep 2018 19:27 #97011

  • DmitriZigany
  • DmitriZigany's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 595
  • Thank you received: 23
  • Karma: 1
Thanks for the link! Let's hope it works!
The administrator has disabled public write access.

Dual Mono = no sound 14 Sep 2018 01:00 #97034

  • dgwvideo
  • dgwvideo's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1752
  • Thank you received: 201
  • Karma: 26
That tip should work, however it seems that you need to do it again with every OS (and possibly FCPX) updates.
Creating history....one edit at a time !
The administrator has disabled public write access.

Dual Mono = no sound 14 Sep 2018 06:42 #97035

No, actually. I’ve done it more than a year ago, upgraded OS and FCPX several times and never had and problems.
The administrator has disabled public write access.

Dual Mono = no sound 14 Sep 2018 14:08 #97037

  • dgwvideo
  • dgwvideo's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 1752
  • Thank you received: 201
  • Karma: 26
Maybe machine specific then. The last 2 updates of OS required me to go back into midi setup and redo it. Wouldn't stick for me.
Creating history....one edit at a time !
The administrator has disabled public write access.

Dual Mono = no sound 14 Sep 2018 20:39 #97042

Maybe it's just bad luck then. I did it on a MacPro and an iMac 5K and never had to do it again.
The administrator has disabled public write access.