Welcome, Guest
Username: Password: Remember me

TOPIC: Sync Final Cut with Logic Pro X

Sync Final Cut with Logic Pro X 30 Sep 2019 20:52 #101715

  • mgmartino
  • mgmartino's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 104
  • Karma: 0
Is there a way to use Final Cut Pro as the Master time code and sync it to logic as the slave?

I have done it in the past syncing Pro Tools and Logic. But now it would improve my workflow a lot to integrate FCPX with LPX. I am scoring this 4 minute video. And as I am scoring sometimes I find I want to tweak the timing of titles or edits in FC. It would be so much easier to do that in real time if they were sync'd rather then going back editing the video, making a not of where to make the changes, reimporting a new vid file, etc...

This is what I am referring to with logic syncing
support.apple.com/kb/PH13347?locale=en_US
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 01 Oct 2019 09:23 #101718

  • Axel
  • Axel's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 480
  • Thank you received: 60
  • Karma: 10
I‘d like to learn more about that: the integration of Logic with FCPX.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 03 Oct 2019 22:35 #101753

  • mgmartino
  • mgmartino's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 104
  • Karma: 0
...Anyone have suggestions??
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 04 Oct 2019 12:03 #101763

  • petersxs
  • petersxs's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 52
  • Thank you received: 4
  • Karma: 1
hI i did this with final cut pro 7 a long time ago (with 2 different computers ) and would also like to do that nowwih fcpx

basically you have 2 options , external or internal ( external with hardware like motu timepiece )

ext i have a motu timepice, and with that logic has the ability to slave to an incoming timecode .....
the question would be how to get tx out of fcpx ?


internal.-- tc sync , since fxpX does not have midi , ( FCP7 Had more ) you can look into


command post m which adds midi to fcpX ( i have not tried this yet )


I FOUND this help.commandpost.io/midi/logic

look at this version ... maybe it works , tell me if it does !!
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 05 Oct 2019 13:53 #101795

  • Axel
  • Axel's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 480
  • Thank you received: 60
  • Karma: 10
What I gather from this is that there is no legit protocol to exchange edits (in the broadest sense) between these two applications. Which discourages me . After all this time that‘s a disappointment ...
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 05 Oct 2019 15:01 #101797

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 2780
  • Thank you received: 367
  • Karma: 34
And the XML workflow between the two isn't easy enough? I'm just asking as I'm curious, I've not done that a lot.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 05 Oct 2019 20:04 #101801

  • Axel
  • Axel's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 480
  • Thank you received: 60
  • Karma: 10
I don‘t have LPX (yet). I don‘t know if I would ever make good use of it. In the last decade, I made the occasional „score“ - very limited, just moody snippets, importing midi files into Garageband and playing around with synthetic instruments, without ever trying to synch it directly to my sound edit from FCP or later FCP X.

FCP X facilitates very complex sound design, insofar as every tiniest sound event stays firmly connected to it’s corresponding image/scene, no matter how many of them you stack, without the need to manage tracks.

As you can see from this comment, I don‘t have a serious audio background, and although I once bought and saw Larry Jordans tutorials on Soundtrack, I never felt the urge to use it. When others complained that FCP X didn‘t have an audio mixer, I thought, so what?

But I am willing to improve my skills. When before last year‘s Creative Summit there was an announcement for a demonstration of LPX and FCP X workflows (hosted by Mark Spencer, I believe), I was very interested. But there was no such topic eventually.

There seems to be no real use for LPX for FCP other than composing music. Is that a fair assumption?
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 05 Oct 2019 20:51 #101804

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 2780
  • Thank you received: 367
  • Karma: 34
If you have a lot of audio, it makes mixing and mastering MUCH easier. FCPX's weakest link right now is lack of any audio mixing tools.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 06 Oct 2019 04:18 #101816

  • mgmartino
  • mgmartino's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 104
  • Karma: 0
The XML workflow would not solve my issue. I would like to be able to move around clips and titles while also move around audio elements, adjusting tempo, etc.

When I import score/music into FCPX I can edit the video but limited in editing the score. When I import FCPX (Video) into Logic I can edit all the music but none of the video. I want to be able to edit either pending on which seems more viable to make the edit to. Does that make sense?

If we could get FCPX to output MIDI TC or some other way that would be great.

FCPX has time code. And Logic has Time Code as well.. I don't know why the two can't sync using the standard time code values...
00:00:00.0 ( Min : Sec : Frames . SubFrames )

*don't really need the subframes but logic uses them so whatever.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 06 Oct 2019 09:47 #101829

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 2780
  • Thank you received: 367
  • Karma: 34
Sub-Frames are necessary with any audio, as it is sampled at a much, much higher rate than "frames" are.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 06 Oct 2019 11:10 #101835

  • mgmartino
  • mgmartino's Avatar
  • OFFLINE
  • Expert Boarder
  • Posts: 104
  • Karma: 0
Pro Tools doesn't use sub-frames in it's Time code
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 07 Oct 2019 02:33 #101854

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 2780
  • Thank you received: 367
  • Karma: 34
DAWs don't read "frames" either, just beats per minute.
Last Edit: 07 Oct 2019 02:33 by FCPX.guru.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 10 Oct 2019 00:42 #101958

  • manoucho
  • manoucho's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • Posts: 574
  • Thank you received: 46
  • Karma: 3
LPX doesn’t even open properly the packages exported by X2Pro

LPX and FCPX are practically useless together and it’s a never ending disappointment.

The only proper workflow is FCPX and ProTools.

This being said, you can do more than most people think within FCPX with the proper use of audio lanes and compound clips.

But yes , I can’t stop dreaming of a proper mixer in FCPX, which should be possible with the audio lanes
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 10 Oct 2019 05:23 #101962

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • OFFLINE
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 2780
  • Thank you received: 367
  • Karma: 34
X2Pro formats FCPXML for ProTools, not for Logic. Logic should not be used with XtoPro. No need for it, not what X2Pro was made for.
The administrator has disabled public write access.

Sync Final Cut with Logic Pro X 10 Oct 2019 13:57 #101970

  • petersxs
  • petersxs's Avatar
  • OFFLINE
  • Senior Boarder
  • Posts: 52
  • Thank you received: 4
  • Karma: 1
HI
I think the original poster intended to run them ( LP & FCPX ) in sync at the same time rather than export / import which is as we all know "improoveable " ;) We basically started from zero wIIth fcpX not only concerning workflow
i still hope it was all worth for . :dry:


did the midi implementation from command post not work at all ?
The administrator has disabled public write access.