fbpx
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Dynamic mic record live to FCP Timeline

Dynamic mic record live to FCP Timeline 18 Jul 2020 01:09 #108775

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
I have attempted several times to record a live voice track to the timeline in FCP using a dynamic RE-50 microphone but to no avail. I have followed the procedure according to the manual. Is a preamp required?

What am I missing?

Thanks for your assistance.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 18 Jul 2020 01:31 #108776

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 3584
  • Karma: 34
  • Thank you received: 496
How is the mic connected to your Mac? All you should need is a good audio i/o unit. Most all of them have built-in preamps.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 18 Jul 2020 01:54 #108778

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
Thanks for your response.

My RE-50 dynamic mic is connected to an XLR in turn to a USB into an USB hub. The hub mike make the difference, however, my internal mics on my iMac 27" will not record onto the FCP timeline either.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 18 Jul 2020 11:27 #108781

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 3584
  • Karma: 34
  • Thank you received: 496
What coverts your XLR to USB? Please, specific details.
support.apple.com/guide/final-cut-pro/re...vers-verc1faa9c5/mac

Can you give us a screenshot of how your FCPX audio recording window is set up?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 18 Jul 2020 13:52 #108782

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
Thanks for your response. I will send you a screen shot soon. I feel that something is missing in my FCP setup since my internal iMac mics also do not respond. I use a new XLR to USB mic cable going directly into my iMac 27".

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 18 Jul 2020 14:02 #108783

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
I must add that an audio track is recorded onto the timeline, however, the track itself does not contain any audio. This is the case with both the internal mics and the external RE-50 mic.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 19 Jul 2020 04:42 #108796

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 3584
  • Karma: 34
  • Thank you received: 496
I've never seen it not work. I'd have to see all your settings. What is the audio set to in your System Preferences?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 20 Jul 2020 02:30 #108826

  • DaveMaine
  • DaveMaine's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Fresh Boarder
  • Posts: 2
  • Thank you received: 0
A dynamic mic needs a preamp to work properly. The connection should be Canon to preamp usb to computer. Your description does not include a preamp

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 20 Jul 2020 19:52 #108845

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
Thank you for your response. You answered a vital part of my question requiring a preamp. This I shall do.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 20 Jul 2020 19:56 #108846

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
Thank you for your response to my question regarding recording VO in the timeline of FCP. I will check my audio settings in Preferences. This must be where the problem lies since I am also unable to use the internal mics on my iMac. I was also informed on this forum that I must use a preamp on my RE-50 mic.

Thanks again.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 21 Jul 2020 11:55 #108853

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 3584
  • Karma: 34
  • Thank you received: 496
I'd get the Mac's built-in mic to start working first, as that shows an issue that's unrelated to a mic preamp. Again, screenshots would help a lot. Do you have your setting set up like this?

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 21 Jul 2020 13:42 #108858

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
Thank you for your response. Yes, precisely. Exactly as your screen-grab indicates. I get a blank audio track on the timeline but no audio. I also closed FCP and then reopened it again. So in order to continue with my project I am going to use an external SD card recorder and then transfer the audio track directly to the timeline.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 21 Jul 2020 22:14 #108869

  • FCPX.guru
  • FCPX.guru's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Platinum Boarder
  • bbalser.com
  • Posts: 3584
  • Karma: 34
  • Thank you received: 496
That is odd, I've never seen it not work like that.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 22 Jul 2020 02:56 #108873

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
I have checked my audio preferences, my new XLR to USB cable, my RE-50 mic with a preamp and nothing will provide me with an audio track in the timeline. I merely get a blank track, no signal. I then attempted to use the iMac's internal mics but encountered the same problem. This should be a very simple procedure....mic to USB to computer to timeline. Any more suggestions? I will check this forum again in the morning with the hope that there is an answer. Thank you all.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 27 Jul 2020 22:50 #108970

  • Nemo
  • Nemo's Avatar Topic Author
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Senior Boarder
  • Posts: 56
  • Thank you received: 0
In desperation I purchased a Cardioid mic with a USB connector thinking that this might be the problem. Not the problem. To repeat: I do receive an audio track on the timeline but there is no signal on it. This is the case even when attempting to use the iMac's internal mics. All of my preference setting are as the screen-grab above indicate. Any additional thought would be most appreciated. Thanks.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Dynamic mic record live to FCP Timeline 27 Jul 2020 22:56 #108971

  • Tom Wolsky
  • Tom Wolsky's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Moderator
  • Posts: 4490
  • Karma: 112
  • Thank you received: 733
Just to confirm, FCP does have Full Disk Access in System Preferences/Privacy?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Page:
  • 1